Ons bier

Kamper Trots

De ontdekking over het bierbrouwen hebben we te danken aan Stadsarcheoloog Alexander Jager: “Tijdens archeologisch onderzoek ter plaatse van Voorstraat 20, zijn zaden van hop gevonden.” In de middeleeuwen dronk iedereen bier, ook kinderen. Het was veiliger en lekkerder dan het vuile IJsselwater.

Om bier te kunnen brouwen was in de 13e en 14e eeuw een hopvergunning nodig. Niet iedereen kon over zo’n vergunning beschikken. Maar wel de rijke man die het eerste stenen woonhuis van Kampen liet bouwen. Om de middeleeuwen te voelen, proeven en beleven ging het museum op zoek naar het historische bier. Het bier van Henrick Aeltsz: Kamper Trots.

Ongefilterd en ongepasteuriseerd met nagisting op de fles. Door het gebruik van lichtgekleurde mout, een goudgeel bier met een heerlijk hoparoma en een vleugje goudsbloem. U proeft een subtiele kruidige smaak. Kamper Trots is het bier van Henrick Aeltsz, gebaseerd op historisch onderzoek. Het is een stoer bier!

Ons bier

Kamper Vreugd

Na het onderzoek naar de stamboom van Henrick Aeltsz, stuitten wij op een bijzonder gegeven: Het brouwen van bier was in de middeleeuwen voornamelijk een huishoudelijke bezigheid, en werd door vrouwen gedaan. In de loop der tijd kwam een professionalisering op gang en ontstonden er ook professionele bierbrouwerijen.

De nazaten van Henrick zijn talrijk, hij had 4 kinderen en maar liefst 9 kleinkinderen, waarvan 4 meisjes. De jongste kleindochters Gese en Johanna waren eigenzinnige en flinke meiden, zij hebben zelf in de brouwerij hun eigen recept ontwikkeld. Dit deden zij natuurlijk stiekem, het was hun geheim en ze hebben er veel lol om gehad. Wij zijn blij dat wij het best bewaarde geheim van Kampen hebben ontdekt: Het bier Kamper Vreugd.

Het bier is ongefilterd en ongepasteuriseerd met een nagisting op de fles. Door subtiel gebruik van kleurmout ontstaat een amberkleurig bier. De toevoeging van vlierbloesem geeft het bier heeft een zacht zoete smaak met een licht kruidige toets. Kamper Vreugd: Het best bewaarde geheim van Kampen!

Ons bier

Duurzaam

Beide bijzondere bieren zijn speciaal ontwikkeld naar middeleeuws recept door Joyce en Fokke Hettinga. Zij brouwen de bieren op kleinschalige en ambachtelijke wijze in opdracht van Stadsbrouwerij Kampen. De bieren bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. (gevitaliseerd water, gerstemout, tarwemout, hop, gist, goudsbloem en vlier) Beide bieren worden duurzaam geproduceerd; Joyce en Focke Hettinga telen en oogsten hun eigen hop. Het bierflesje is bovendien voorzien van statiegeld en in te leveren bij iedere supermarkt.